Effektiva sätt att säga ’nej’

Vi har nu gått genom något av det tänkande som kan hindra dig från att säga ’nej’. Men även om du har koll på hur du tänker, kanske du inte vet hur du ska handla. Det finns några grundläggande principer som du kan tillämpa när du vill säga ’nej’.

Olika sätt att säga ’nej’

Det finns flera sätt att säga ’nej’ på. Vissa är mer lämpliga än andra i specifika situationer. I boken Free Yourself from Harmful Stress av Powell (1997) beskrivs sex olika sätt att säga ’nej’ på. När du vill säga ’nej’ kan du välja bland följande:

  1. Ett direkt ’nej’. När någon ber dig att göra något som du inte vill, säg bara ’nej’. Målet är att säga nej, utan att be om ursäkt för det. Den andra personen äger problemet och du behöver inte låta honom eller henne föra över det på dig. Den här tekniken kan vara mycket kraftfull och effektiv med påstridiga säljare.
  2. Ett inkännande ’nej’. Den här tekniken innebär att du erkänner motpartens känslor och innehållet i hans eller hennes begäran, samt lägger till ditt självhävdande avslag på slutet. Ett exempel: ”Jag vet att du vill prata med mig om hur vi ska lägga upp den årliga revisionen, men jag kan inte komma loss till lunchen idag.” Ett annat exempel: ”Jag vet att du ser fram emot att promenera i eftermiddag, men jag kan inte komma.”
  3. Ett förklarande ’nej’. Med den här varianten ger du helt kort ditt genuina skäl till att du säger ’nej’, till exempel ”Jag kan inte äta lunch med dig idag eftersom jag måste bli klar med en rapport till imorgon.”
  4. Ett uppskjutande ’nej’. Det här är faktiskt inte ett definitivt ’nej’. Det är ett sätt att säga ’nej’ till förfrågan just nu, men som håller öppet för att säga ‘ja’ i framtiden. Använd tekniken endast om du genuint vill möta begäran. Exempel: ”Jag kan inte äta lunch med dig idag, men jag skulle kunna någon dag nästa vecka”.
  5. Ett undersökande ’nej’. Precis som med den uppskjutande varianten är det är inte ett slutgiltigt ’nej’. Med det här sättet öppnar du begäran för att se om det finns något annat sätt att möta den, till exempel så här: ”Är det någon annan dag som du skulle vilja luncha?”
  6. Ett repig grammofonskiva-’nej’. Det här sättet kan användas i många olika situationer. Du upprepar din enkla vägran, om och om igen. Du ger ingen förklaring. Du bara repeterar din vägran. Det är särskilt effektivt vid envetna frågor.

Exempel på ett upprepat repig grammofonskiva-nej

Om du inte redan har spelat upp den här filmen, titta på den för att se ett exempel på ett nej som upprepas flera gånger.