Övning: Mängdträna – övning ger färdighet

Färdighet i dessa tekniker kräver övning – ingen lär sig spela piano utan att traggla. Genom att traggla lär sig synen, tanken och fingrarna att samarbeta och till slut kan man spela riktigt fint. Börja med grundläggande självhävdelse och öva på det en gång under veckan som kommer innan du går vidare med övriga tekniker. Tillämpa den valda självhävdelsetekniken i en lämplig situation med hjälp av ett beteendexperiment.

Mängdträna med omväxlande svårighetsgrad

När du övar på dessa tekniker: Planera, genomför och dokumentera dem som beteendexeperiment. Utgå från din första SMARTa målsättning eller välj en ny situation som du vill träna i. Genomför ditt beteendeexperiment på precis samma sätt som det du har genomfört tidigare i när du jobbat med det här självhjälpsmaterialet, men se om du kan lägga till någon av teknikerna från det här avsnittet. Det kommer att kännas ovant och konstlat till en början, men genom att pröva teknikerna och sedan utvärdera utfallen kan du hitta de sätt som ger dig framkomlighet för dig.

Sikta på att utföra åtminstone två (2) olika beteendeexperiment den här veckan. Ju fler tillfällen du tränar, desto bättre! Om du tidigare har genomfört ett svårt beteendeexperiment, gör då gärna ett litet lättare härnäst. Du förtjänar att också få bokföra lite enklare vunna framgångar.

Planera och genomför ett beteendeexperiment (PDF)

Titta gärna genom exempel-arbetsbladet nedan för vägledning, när du planerar, utför och utvärderar ditt eget experiment.

Exempel: Planera och genomför ett beteendeexperiment (PDF)