Övning: Korta ned progressiv avslappning

Kommer du ihåg att progressiv betyder ”gradvis framåtskridande”? Tanken med träning i progressiv avslappning är att du ska få möjlighet att bli allt bättre på att märka när du är spänd och att sänka spänningsgraden i stunden.

Kort version av progressiv avslappning

Du som redan har tränat progressiv avslappning del 1 och progressiv avslappning del 2, växla gärna över till den här korta versionen nu. Du som inte har kommit igång med del 1 och 2, gör gärna den här korta versionen ”varvat” med de mer grundläggande avslappningsövningarna (del 1 och del 2) under veckan som kommer.

Instruktioner, enbart ljud

Ladda ned instruktioner (mp3)

Ladda ned en mp3-fil (3,27 MB) till din enhet.

Träna snabbavslappning i vardagen

Testa också att i din vardag gå vidare till ytterligare en nivå – snabbavslappning. Med den här metoden kan du i vardagen skanna av var du är spänd och slappna av på bara några sekunder!

Precis där du är i stunden, känn efter i kroppen var du är spänd. Spänn den muskelgruppen helt kort och slappna sedan av i den. Ta sedan ett djup andetag och när du andas ut tänker du ”Slappna av” (eller någon annan självinstruktion som känns bra för dig).

Övning: Skanna genom kroppen precis just nu, när du läser det här. Är du spänd någonstans? Slappna av i de musklerna (spänn dem först om det underlättar). Ta ett djupt andetag med magen, andas ut långsamt, säg ”Slappna av” till dig själv.